Wanneer heb je een gehoorapparaat nodig?

Heb je het gevoel dat je niet alles meer goed hoort of verstaat? Misschien merk je dat je vaker vraagt wat iemand nou precies zei, of zet je vaker het geluid van de televisie wat hoger. Hoe controleer je nou of je gehoor achteruit gaat. En wat kun je doen wanneer je inderdaad gehoorverlies hebt? In deze blog lees je hier meer over.

Redenen voor gehoorverlies

In Nederland zijn er duizenden mensen die gehoorschade hebben. Het ontstaan van gehoorverlies kan veel verschillende redenen hebben. Bij de meeste mensen ontstaat gehoorverlies simpelweg door het ouder worden. Net als het lichaam gaat de functie van het oor met de tijd meer achteruit. Hierdoor kun je ongemerkt gehoorverlies krijgen. Ook kan er tijdelijk wat gehoorverlies ontstaan wanneer er bijvoorbeeld teveel oorsmeer in het oor zit. Dit is meestal goed te verhelpen.

Er kan ook wat anders aan de hand zijn. Schade kan ontstaan door lawaai. Wanneer je werkzaamheden verricht met veel hard lawaai, zoals bijvoorbeeld in de bouw, dan kan dit op den duur de oorfunctie beschadigen. Maar ook het bewust luisteren naar hard geluid, zoals muziek, kan dit veroorzaken. Naast schade door lawaai kan er ook wat aan de hand zijn met het oor zelf. Zo zijn er diverse aandoeningen die gehoorverlies tot gevolg hebben zoals een ontsteking of een ziekte waardoor een onderdeel van het oor niet meer goed werkt.

Gelukkig zijn er vaak wel oplossingen voor dit soort gehoorverlies. Zo zijn er inmiddels geavanceerde gehoorapparaten die je gehoor kunnen versterken. Je kunt je laten testen bij een gehoorspecialist of een arts om te kijken wat precies de reden van gehoorverlies wanneer je dit denkt te hebben. Vervolgens kun je een gehoortoestel nemen dat bij je past.

Verschillende soorten hoortoestellen

Er zijn verschillende mogelijkheden voor een gehoorapparaat in het oor en buiten het oor. Hoortoestellen in het oor hebben vaak een microfoon in de behuizing zitten, waardoor het geluid helderder en duidelijker is. Deze toestellen worden ook wel IHO genoemd. De toestellen voor buiten het oor worden echter het meest gebruikt. Deze worden ook wel aangeduid met AHO. Geluid wordt bij deze toestellen via een flexibel slangetje en een oorstukje naar de oor gebracht.

En dan heb je nog een aantal bijzonder gehoortoestellen. Wanneer je bijvoorbeeld maar aan één kant gehoorverlies hebt, dan kan een enkel toestel met een specifieke regulatie uitkomst bieden. Ook zijn er zelfs gehoorbrillen die er voor kunnen zorgen dat geluid beter geleid naar het oor en dit verwerkt. Dit is natuurlijk handig voor mensen die een gehoorapparaat nodig hebben en een bril dragen.

Er zijn dus in ieder geval opties wanneer je gehoorverlies zou hebben! Hopelijk heb je wat aan deze informatie en hoor je straks alles weer naar behoren.