Verwarming aan de muur

verwarming aan de muur

Nieuwbouw

Als je een huis gaat laten bouwen dien je veel keuzes te maken. Dat begint natuurlijk met het model van het huis. Wil je een landelijke stijl, of juist een moderne uitstraling?

Daarnaast dien je te bepalen wat je als kap wilt hebben. Wil je de traditionele dakpannen als dakbedekking of ga je toch liever voor een mooie rieten kap?

En ga je voor een garage vast aan je huis of voor een losse garage/schuur naast de woning?

En zo zijn er nog wel honderd dingen waarvoor een beslissing gemaakt moet worden. Denk aan een erker ja of nee, een serre ja of nee, de grootte van de vertrekken, het soort ramen, deuren en kozijnen dat in de woning moeten komen, welke keuken er in moet en hoe je de badkamer gaat inrichten.

Bovenstaand hebben we een aantal logische keuzemomenten genoemd. Maar vanuit praktisch oogpunt moet je ook nadenken over zaken die misschien minder voor de hand liggen. Wat te denken van de positie van de verwarmingselementen, oftewel de radiatoren?

verwarming aan de muur

Positie radiatoren

Er vanuit gaande dat er radiatoren gaan komen in je nieuwe woning, dien je na te denken over de positie van deze elementen. ten eerste natuurlijk letterlijk qua waar je een verwarmingselement wilt hebben. Het best kun je jezelf hierover laten voorlichten door een ervaren installateur. Er zijn richtlijnen voor het aantal radiatoren per vierkante meter. Plaats sowieso radiatoren op de koudste plekken in de woning. Denk ook aan je zolderruimte. Als je daar in de toekomst bijvoorbeeld een studieruimte of extra slaapkamer wilt maken is het handig om er al verwarming aan de muur te hebben.

Buiten de positie zoals boven aangegeven is ook de positionering op de bepaalde plek van belang. Daarmee bedoelen we, hoe ga je de radiator plaatsen. Deze moet bij voorkeur drie a vijf centimeter van de muur af geplaatst worden. Dit om een betere luchtcirculatie te realiseren.

Daarnaast doe je er verstandig aan de radiatoren minstens tien centimeter van de grond te laten plaatsen. Zodoende krijg je geen problemen als je eens een andere vloer wilt laten leggen bijvoorbeeld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *