Vakantie in Friesland? 3 tips!

Geplaatst op
friesland

Niet voor niets werd de provincie in 2018 door reismagazine Lonely Planet verkozen tot op-twee-na-mooiste plek in Europa. Friesland is een karakteristieke provincie waar de rust nog als vanouds regeert en waar water en groen het aangezicht bepalen. Ook steeds meer toeristen, vanuit binnen- en buitenland, weten de Waddenprovincie dan ook te vinden. Ben je ook van plan binnenkort Friesland te ontdekken? We geven je X tips van plaatsen die je bezocht en dingen die je gedaan moet hebben!

Zeilen

Zeg je Friesland, dan zeg je water. Wie kent er niet de beelden uit De Schippers van de Kameleon? Talloze meren, beekjes en kanalen maken van Friesland de meest waterrijke provincie van Nederland. Worden water- en grondoppervlak gecombineerd, dan is het tevens ‘s lands grootste provincie. Dit maakt Friesland ook een gebied waar verschillende vormen van watersport populair zijn. Zeilen – en in het bijzonder skûtsjesilen – is er daar één van. Ga je dus een weekje naar Friesland? Dan is een zeilboot huren beslist één van de dingen die je moet doen!

Fierljeppen

Ja, als we het dan toch over watersport hebben: het fierljeppen (polsstokverspringen) is natuurlijk dé sport waar Friesland om bekendstaat. En vergis je niet hoor: het is moeilijker dan je denkt! Het leukst is het om dit te doen in de typisch Friese boerenkledij. Eerst oefen je een paar keer droog, waarna het toch echt tijd is om de sprong naar de overkant van de sloot te wagen. Wie van het gezelschap bereikt droog de overzijde en wie haalt er een nat pak? Een middagje fierljeppen betekent gegarandeerd een hoop lol!

Alle elf steden bezoeken

Stel dat je een week of twee weken naar Friesland gaat, dan is het leuk om op meerdere locaties te verblijven. Wat is er dan een beter idee dan alle elf steden af te reizen? Met de auto is de Elfstedentocht zo’n 216 kilometer lang. De route leidt je langs alle plaatsen in Friesland die ooit stadsrechten kregen. Zo ontbreken bijvoorbeeld relatief grote plaatsen als Heerenveen en Drachten, maar ontdek je wel dorpjes als Stavoren, Hindeloopen en Sloten, met nog geen duizend inwoners. De Elfstedentocht voert je zodoende voornamelijk door het westelijke gedeelte van Friesland.

Uitwaaien op de Waddeneilanden

Van de vijf Waddeneilanden horen er liefst vier – Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog – bij de provincie Friesland. De eilanden bieden de ultieme mogelijkheid om even helemaal tot rust te komen. Wandelen door de duinen, fietsen tussen de weilanden door en langs de prachtige beekjes: maak je hoofd eens helemaal leeg. En ben je avontuurlijk ingesteld? Dan is wadlopen vast en zeker iets voor jou!