Stoffen kopen? Controleer ze eerst op het keurmerk

Stenzo stoffen

Nieuwe kleding kopen of stofjes om zelf op creatieve wijze tot nieuwe kledingstukken te komen. Vooral hobbyisten kunnen hier maar geen genoeg van krijgen. Stoffen zijn er natuurlijk in onwezenlijk veel soorten en van talloze merken. Maar waar houd je tijdens het uitkiezen eigenlijk allemaal rekening mee? Modellen, kleuren, designs en de stof zelf zul je ongetwijfeld goed op letten. Maar kijk je ook naar de herkomst van het product? En bijvoorbeeld of dit product wel op een goede manier tot stand is gekomen? Makkelijk om te zien is dat natuurlijk allerminst. Gelukkig zijn hier dan ook keurmerken voor. Beschikt een product over zo’n keurmerk, dan vind je dat aan een labeltje aan het product. In de kledingindustrie is Ökotex een bekend keurmerk (of certificaat of label) dat je kunt verdienen. Belangrijk is om hier ook als consument op te letten. Ga je bijvoorbeeld voor Stenzo stoffen, dan zul je zien dat veruit de meeste producten over dit label beschikken. Lees verder om te weten waarom dat nu eigenlijk zo belangrijk is.

Stenzo stoffen

Het belang van prettig en schoon werken

Kleding mag dan wel een eerste levensbehoefte zijn, feit is dat de kledingindustrie helaas een van de meest vervuilende industrieën ter wereld is. Dit heeft mede te maken met het feit dat het productieproces heel arbeidsintensief is. Bovendien zijn ontzettend veel grondstoffen en hulpstoffen nodig, voor elk kledingstuk opnieuw. Over het algemeen kun je stellen dat als fabrikanten voor de goedkoopst mogelijke optie kiezen, dat het productieproces dan slechter zal zijn voor het milieu. En laten we de arbeidsomstandigheden niet vergeten. Iedereen heeft vast wel eens gelezen of gehoord over fabrieken waar onder mensonterende omstandigheden wordt gewerkt voor nagenoeg geen loon. Kinderarbeid is in die fabrieken geen zeldzaamheid. Als je aan de grootste uitwassen iets wilt doen, dan kun je daar een steentje aan bijdragen door kleding te kopen waarvan je zeker weet dat de afkomst deugt. Dat is écht belangrijk. 

Meer informatie over het Ökotex certificaat

Waar in de volksmond vaak gesproken wordt over ‘het Ökotex label’, wordt daarbij meestal het label Ökotex Standard 100 bedoeld. Dit is zoals gezegd dus een keurmerk voor kleding, om precies te zijn, om kleding van textiel. Eigenlijk gaat het zelfs om alle producten van textiel, dus naast kleding maken hier ook beddengoed en bepaalde soorten speelgoed deel van uit. Heeft een product het keurmerk Ökotex Standard 100, dan is het in de eerste plaats uitvoerig getest op stoffen die de gezondheid van de gebruiker zouden kunnen schaden. Kleding zou namelijk elementen kunnen bevatten die huidirritatie of allergische reacties kunnen uitlokken. Wanneer een product het genoemde certificaat draagt, kun je er dus van uit gaan dat jet het veilig kunt dragen. Of het product dan ook milieuvriendelijk is vervaardigd valt nog niet met zekerheid te zeggen, maar de kans daarop is wel groter. Je weet immers al dat onder meer schadelijke kleurstoffen, beschermingsmiddelen voor gewassen en zware metalen niet in het product zitten. Het ontbreken van deze schadelijke stoffen komt ook meteen ten goede aan het milieu. Met het kopen van een product met het keurmerk Ökotex Standard 100 bewijs je dus je eigen gezondheid en het milieu een goede dienst.

Stenzo stoffen

Verschil tussen Ökotex 100 en 1000

Tot nu toe hebben we het in wezen alleen gehad over Ökotex Standard 100. Daardoor zou je bijna vergeten dat het keurmerk Ökotex 1000 ook bestaat. Dit is, logischerwijs, een keurmerk dat nog wat meer prestige geeft. Deze beide certificaten verschillen erin dat bij 1000 daadwerkelijk moet zijn aangetoond dat het product mensvriendelijk en milieuvriendelijk gemaakt is. De arbeidsomstandigheden moeten dus bewezen in orde zijn, waarbij bijvoorbeeld blootgesteld worden aan schadelijke stoffen of gassen uiteraard uit den boze is. Als je wilt weten of jouw product van textiel voldoet aan deze strenge eisen, controleer dan of het een labeltje draagt waar ‘100 plus’ op staat. Dit zou inhouden dat je product het keurmerk Ökotex 1000 met zich meedraagt.

Hoe vinden controles plaats?

Het controleren van een product van textiel op schadelijke stofjes die je met het blote oog niet kunt zien. Dat is natuurlijk geen kleine opgave. Dit wordt dan ook gedaan in laboratoria waar Ökotex hun eigen werkplekken heeft. Los daarvan worden er bovendien soms bedrijfsaudits gedaan door onafhankelijke en gekwalificeerde controleurs. Welke instantie de test heeft uitgevoerd kun je later ook op het label op je product lezen.