Nieuwbouw; wat je moet weten

Ben je van plan je droomhuis te laten bouwen en ben je aan het zien hoe je het aanpakt? Dan is deze blog voor jou. Er zijn namelijk enkele punten die je moet weten voor dat je aan je nieuwbouw begint. Deze punten moet je bijvoorbeeld in de aannemingsovereenkomst zetten. Zo sta je voor geen verassingen en weet je precies hoe lang je nieuwbouw gaat duren voor dat hij klaar is.

Bouwperiode

De start van de bouwperiode is het eerste dat we gaan bespreken. Volgens de meeste overeenkomsten moet de bouw uiterlijk 3 maanden na de ondertekening gebeuren. Verwacht dus niet dat het bouwen meteen begint. Er kunnen zelfs uitstellingen komen, als je nieuwbouw bijvoorbeeld moet wachten op een minimum aantal verkochte woningen. Ook hier hangt het van je contract af hoe lang deze uitstel mag duren. Bespreek dit dus in begin.

De bouwperiode zelf wordt ook al vastgelegd. Deze wordt uitgedrukt in het aantal werkbare werkdagen. Als hier een uitstel komt, kun je een schadevergoeding vragen per dag. Voor dat het bouwproject van start gaat moet je land ook gemeten worden. Dit kan door verschillende partijen gedaan worden. Op boon-landmeten.nl kun je hier meer over lezen. Er zijn twee verschillen van wanneer de werkbare werkdagen beginnen. Bij een nieuwbouwhuis, is dit wanneer de begane vloer af is. Bij een nieuwbouwappartement, is dit al wanneer het bouwen begint.

Betaling

De betaling verloopt tijdens het bouwen in termijnen. Je betaalt je aannemer dus maandelijks of hoe het staat in de aannemingsovereenkomst. Ook hoeveel je betaal per termijn hangt ervan af wat je in begin hebt neergeschreven in je aannemingsovereenkomst. De termijn betalingen zijn altijd percentages van de aanneemsom. In de overeenkomst staat dan bijvoorbeeld 15% of 10% van de aanneemsom.