Negeer nooit het signaal van de slijtindicatoren

Geplaatst op
Onderdelen

Een belangrijk onderdeel van een voertuig om inzittenden veilig te houden is onder andere het remsysteem. Daarom is het belangrijk om dat goed te onderhouden en in orde te houden. Dit systeem bestaat uit enkele componenten en een daarvan zijn de remblokken met slijtindicatoren. Deze zitten in remklauwen, die op hun beurt weer klemmen op de remschijven. Onder druk van de remcilinder zorgen ze voor bron van wrijving en bieden op die manier remkracht. Als het om auto-onderdelen gaat, vallen remblokken onder de rubriek verbruiksartikelen.

Slijtindicatoren

Na verloop van tijd zullen ze slijten en moeten ze vervangen worden. Het is daarom belangrijk om de blokdikte van deze remblokjes in de gaten te houden, zodat de inzittenden zich veilig op de weg kunnen houden. De slijtage hangt af van verschillende oorzaken. De keuze van het remblok, rijstijl, de staat van de remschijven en of de remklauwen werken naar behoefte. Het meest duidelijke signaal dat de remblokken het einde naderen is, het piepen van de slijtindicatoren in contact met de remschijven.

Maar hoe gaat dat in de praktijk?

Door het uitoefenen van druk met de remblokken op de schijfremmen die aan de wielnaaf zitten bevestigt, remt het voertuig af. Zijn de remblokken aan het verslijten, zal een metalen plaatje contact maken met de remschijf en een hoog piepend geluid produceren. Echter, als er slijtindicatoren zijn gemonteerd, zal deze piep niet optreden. In het geval dat de remblokken van het voertuig bijna contact maken met de remschijf, zal de bestuurder gewaarschuwd worden door een waarschuwingslampje, deze geeft aan dat de remblokken vervangen moeten worden.

Onderdelen

De slijtindicatoren zullen tegelijkertijd slijten met het remblok. Deze elektronische indicatoren werken als weerstanden die aangesloten zitten op een computer module. Deze zitten zo op het remblok gemonteerd om wrijvingscontact met het remschijf-oppervlak te houden. Slijtindicatoren kunnen eentraps-sensoren of meertraps-sensoren zijn. De indicator al naar gelang de uitvoering, kan dan inschatten hoeveel kilometers het remblok nog heeft. Op https://www.autopartsonline.nl zijn verschillende typen verkrijgbaar voor de meest gangbare merken auto’s.