IPA bier

Geplaatst op

IPA is één van de meest voorkomende biersoorten in het hedendaagse bier drinkende tijdperk. De naam IPA zal veel mensen niet direct wat zeggen, omdat het merk bier dat je drinkt er uiteraard een eigen naam aan heeft gegeven. IPA bier is te herkennen aan een grotere hoeveelheid hop dan gemiddeld bij bier. Dit heeft veel te maken met het ontstaan van IPA bier waar we laten op terugkomen.  IPA bier heeft vaak een ietwat fruitige smaak. De klassieke bitterheid van een biertje valt hierdoor minder op. Het percentage alcohol in IPA bier is ongeveer 6%. Dit verschilt per biersoort en/of fabrikant een paar procenten hoger of lager. IPA bier is op een hele interessante manier ontstaan. In deze blog gaan we hier dieper op in.

IPA bier

India Pale Ale is de volledige naam van ipa bier. De naam geschiedenis vind zijn oorsprong in de koloniedagen van de wereld. In die tijd was er al bier. We focussen bij dit verhaal op Engeland. De koloniën van Engeland in onder andere Indië wilde graag hun bier uit het thuisland ook in Indië hebben. In die tijd betekende dit dat het bier een hele lang zeetocht moest kunnen overleven. Bier was beperkt houdbaar, en een zeereis kon wel vier maanden duren. Een, nu bekende, Engelse brouwer kwam met het idee om meer hop aan het bier toe te voegen. Door meer hop aan het bier toe te voegen werd het alcoholpercentage hoger en was het bier langer houdbaar. Op deze manier kon het de lange reis over zee van vier maanden overleven. Hop en alcohol zijn van nature conserveringsmiddelen. Doordat het bier nu beschikbaar was in Indië werd hier heel veel bier gedronken. Hierdoor kreeg het bier de naam die het nu nog steeds draagt. India Pale Ale.

Verschillende stijlen

Er zijn uiteraard verschillende soorten IPA bier bedacht en gemaakt. Ten eerste het Engelse IPA bier. Dit is de start van veel bierstijlen. Fruitig en gebalanceerd staat hierbij hoog in het vaandel. Als tweede bier praten we over Amerikaans IPA bier. Dit bier komt uiteraard van hop van Amerikaanse bodem. Citrus aroma’s en tropische vruchten spelen hierbij de hoofdrol. Als laatste variant bespreken we imperiaal IPA bier. Omdat deze stijl van bier een ongeveer twee keer zo hoog alcoholpercentage heeft staat imperiaal bier ook wel bekend als dubbel IPA bier. De verse hopsmaak is kenmerkend bij imperiaal bier. Er is ook een Amerikaanse variant van dit bier bedacht.