Hoortoestel kopen: waar let je op?

Geplaatst op

Wil je een hoortoestel gaan kopen? Dan zijn er een aantal punten waar je op moet letten. Je wilt natuurlijk wel dat het hoortoestel comfortabel zit en goed werkt. Maar waar let je nu op bij het kiezen uit de verschillende hoortoestellen? Je leest hier meer over in dit artikel.

  1. Houd rekening met je luisteromstandigheden

Het is natuurlijk belangrijk dat je hoortoestel goed werkt in jouw luisteromstandigheden. Ga je vaak buiten wandelen of fietsen? Dan is het bijvoorbeeld slim om te kiezen voor een hoortoestel met windruisonderdrukking. Zit je juist vaak in het theater of ben je veel onder mensen? Dan zijn andere hoortoestellen wellicht een betere optie.

  1. Kies altijd een hoortoestel met antifluitsysteem

Een gehoorapparaat versterkt geluiden, maar maakt daardoor ook fluitgeluiden. Dit wil je natuurlijk zoveel mogelijk voorkomen. Daarom is het slim om altijd te kiezen voor een hoortoestel met een antifluitsysteem.

  1. Bepaal welke type hoortoestel je wilt

Er zijn twee typen hoortoestellen te onderscheiden. Zo is het het RIE-hoortoestel waarbij de receiver in slang zit die naar de gehoorgang gaat. Daardoor zit er alleen nog maar een heel klein deel van het hoortoestel achter het oor. Dit hoortoestel is dus bijna onzichtbaar. Een andere optie is het AHO-hoortoestel. Bij dit hoortoestel zit de receiver achter het oor, waardoor het wat meer zichtbaar is.

  1. Bedenk of je een afstandsbediening wilt

Hoortoestellen zijn ook verkrijgbaar met een afstandsbediening. Dit kan handig zijn als je de knopjes op het hoortoestel zelf te klein vindt en lastig kunt bedienen.