Een terugblik op je puberteit

Geplaatst op

Terug naar je puberteit. Dat was een aparte fase in je leven. Je begon als kind en eindigde als jongvolwassene, en dat was waarschijnlijk nogal een wilde ontwikkeling. Voor velen voelt die tijd als een achtbaan. Je vormt een groot deel van je karakter in deze tijd. Je wil ontdekken, ervaren en begrijpen, en komt erachter dat veel dingen helemaal niet gaan zoals je zou willen. Maar opgroeien is ook een ontzettend speelse tijd. Dit is een kleine flashback naar wat je als tiener wellicht hebt gedaan. 

Logeren en op internet gaan

Velen van ons zullen zich dit nog wel kunnen herinneren. Je was zo’n 14 jaar oud, een rebelse puber, en je was nieuwsgierig naar de wereld en wat daar allemaal in te beleven viel. Met je vrienden wilde je nieuwe dingen doen en vooral een beetje op zoek gaan naar jouw eigen en hun persoonlijke grens. Een van de dingen die veel mensen als puber met een groepje vrienden uitgespookt hebben is, ’s nachts tijdens een logeerpartijtje, online gaan chatten op een chatmachine. Want dat was spannend en nieuw. Chatten met vreemden heeft iets uitdagends dat pubers enorm aanspreekt. 

Ouders en stiekem doen

Botsen met je ouders… Hun grens opzoeken, dat is helaas wat tieners graag doen. Te laat thuiskomen en dan op je kop krijgen, hoe vaak is dat wel niet voorgekomen?! Of aan een net wat oudere klasgenoot vragen of die biertjes wilde kopen en er daar dan allemaal één van drinken. Dat was prachtig, niet alleen omdat alcohol toen nog helemaal onbekend was, maar ook omdat het stiekem moest. En stiekem doen is spannend en uitdagend. Je maakt als puber voor het eerst keuzes zonder je ouders, en het is een zoektocht naar hoe dat allemaal werkt en wat er dan mogelijk is. 

Een grote ontwikkeling

Het is vreemd hoe de puberfase werkt. Enerzijds is het een gevecht met jezelf, je ontdekt wie je bent, wie je eigenlijk wel en niet aardig vindt. De middelbare school is een hiërarchie, zul je ook ontdekt hebben, en hoe moet je daar nou weer mee omgaan? Dat kan allemaal best zwaar vallen. Maar tegelijkertijd is het een fase in je leven waarin je voor het eerst op je eigen benen leert staan en eigen keuzes begint te maken. Je krijgt een sterker karakter. Dat is naast moeilijk ook erg leuk. Soms is het heerlijk om daar even op terug te blikken en te zien wie je in die tijd bent geworden. 

Categorie├źn:Tips

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *