Dingen die je kunt doen als je met pensioen bent

Geplaatst op
APPA

Het voelt alsof je je hele leven alleen maar hebt gewerkt. Voor een groot gedeelte is dat ook wel een beetje zo. Heb je nu de pensioengerechtigde leeftijd bereikt? Ga ervan genieten! Tijd voor pensioen, maar nog geen idee wat je nu allemaal kunt doen met je vrije tijd?

Soort pensioen

In welk vakgebied je ook actief bent geweest gedurende je werkende jaren, je verdient een fijn en mooi pensioen. Echter niet voor iedere werkende gelden dezelfde regels. Zo is er een bepaalde wet voor mensen die politieke ambtsdragers zijn geweest. Dit wordt de APPA genoemd, wat staat voor Algemene Pensioenwet Politieke Ambtsdragers.

In een ander geval is het zo dat er in sommige vakgebieden geen pensioen wordt opgebouwd via een verzekering of fonds. Als dit niet het geval is heb je wel recht op een bestaansminimum. Dit houdt in dat je dan recht hebt op een AOW-uitkering. Dit is eigenlijk gelijk aan het minimumloon. Wanneer je via je werkgever pensioen geregeld en opgebouwd hebt, dan ontvang je dit bedrag plus een aanvulling van je ‘spaarpotje’. Dit spaarpotje bestaat uit het geld dat jij en je werkgever periodiek als premie hebben betaald.

Wat doen met pensioen?

Het is begrijpelijk dat je niet helemaal weet wat je met al die vrije tijd aan moet, omdat je niet gewend bent om zoveel vrije tijd te hebben. Het zal enorm wennen zijn om ineens geen dagelijkse verplichting te hebben en in het begin zal een activiteit vinden dan ook niet het makkelijkste zijn. Zoek daarom iets waar je gelukkig van wordt om te doen. Hou je bijvoorbeeld enorm van wandelen in de natuur, ga dan dagelijks een stukje wandelen.

Je kunt ook iets zoeken om samen met je partner te doen. Je hebt nu alle tijd om met elkaar leuke dingen te doen. Denk aan vakanties of samen met eventuele kleinkinderen de dagen doorbrengen terwijl de ouders aan het werk zijn.

Op vakantie gaan is natuurlijk niet iets wat je iedere dag kunt doen. Daarom is het goed om een hobby te zoeken of het meer uit gaan voeren van je huidige hobby. Hou je bijvoorbeeld erg van het sleutelen aan auto’s? Koop dan een projectauto waarmee je een lange tijd zoet bent. Of hou je van vissen? Ga samen met andere hobbyisten afspreken om te vissen. Hobby’s kun je natuurlijk altijd combineren. Een andere tip is om een planning voor jezelf te maken om invulling te geven aan je dagen. Als je dagelijkse een activiteit hebt om te doen, dan zal je pensioen het leukst zijn.