De Piaggio Zip SP is in alle opzichten sneller!

Geplaatst op
Sym Fiddle

Hoewel het heel relaxed kan zijn om rond te rijden op een scooter bij mooi weer, is het toch wel fijn als je soms even door kunt trekken en vaart kunt maken. Als jij van snelheid houdt, dan is de Piaggio Zip SP dé scooter voor jou! Niet alleen het design oogt snel, ook onder de kap is er veel mogelijk. Hoe dat werkt én wat de mogelijke gevolgen zijn kun je op deze pagina lezen!

Snel design

Piaggio is bekend geworden door de Vespa lijn retro scooters, die in het midden van de twintigste eeuw nog helemaal niet ‘retro’ waren. De Vespa Sprint is een sportieve uitvoering van het klassieke model, de Zip is een meer moderne scooter van dezelfde fabrikant. De Piaggio Zip SP doet er nog een schepje bovenop, met de SP kappen is het uiterlijk compleet veranderd. Technisch is het nog steeds dezelfde sportieve Zip met een 4-takt EURO4 motor, leverbaar in 25 km/u en 45 km/u uitvoering. Dus daar is niets aan veranderd, maar het kán wel!

Sym

Piaggio Zip SP opvoeren

Laten we als eerste aangeven dat een scooter opvoeren in Nederland legaal is. Je mag er alleen niet mee op de openbare weg rijden omdat het voertuig dan niet meer voldoet aan de Nederlandse wetgeving voor gemotoriseerde tweewielers. Wat je op privé terrein doet mag je helemaal zelf weten. Toch vinden veel rijders de standaard snelheden niet voldoende en kiezen ervoor om de scooter op te voeren. Als je daar de weg mee opgaat riskeer je een boete, een WOK status en inname van de scooter. Als je nog steeds jouw Piaggio Zip SP wilt opvoeren, lees dan verder…

Het is best lastig om exact vast te stellen hoe snel een scooter kan rijden, de kilometerteller zegt niet alles. Als je rekening houdt met de marge van een rollenbank en de foutmarge die de politie hanteert zul je bij maximaal negen kilometer overschrijding niet beboet worden. Dus 34 km/u bij een snorscooter en 54 km/u bij een bromscooter. Hoe de politie in praktijk beslist is een ander verhaal, in basis is dit de situatie in de meeste gevallen. Daarom zijn er behoorlijk wat klanten die hun scooter tot 9 km/u boven de maximaal toegestane grens laten opvoeren. Dit geeft de scooter iets meer snelheid zonder op te vallen in het verkeer. Inhalen gaat wat vlotter, en je bent op lange ritten sneller op je bestemming, zolang je niet wordt aangehouden natuurlijk.

Je kunt nog sneller gaan, in dat geval kun je kiezen voor wel / niet schakelbaar. Bij een schakelbare snelheid kun je met een knopje de Piaggio Zip SP weer naar de standaard begrenzing schakelen. Dit kun je doen om de politie te omzeilen, of gewoon om wat extra power te krijgen wanneer dat even nodig is. Mocht je op hogere snelheden worden aangehouden riskeer je wel een flinke boete, en bij een WOK status moet de scooter door de RDW herkeurd worden voordat je er weer mee mag rijden.

Fast & Furious

Hoeveel cc heeft de Zip SP?

In principe levert de motor een vermogen van 50 cc, toch is het mogelijk de Zip SP op te voeren tot maar liefst 80 cc. Dan moet er flink wat gesleuteld worden aan de scooter, het is dus wel mogelijk. Buiten Nederland rijden deze scooters vaak veel sneller, ze zijn er dus op berekend. Het spreekt voor zich dat je bij aanhouding een boete kunt verwachten en wellicht nog erger. Daarbij vinden we het nog belangrijker om te vermelden dat je binnen het normale verkeer niet onverantwoord snel moet gaan rijden. Niet alleen voor jezelf, maar ook zeker voor de medeweggebruikers. Die kunnen niet altijd even goed anticiperen op die hogere snelheden.

De Piaggio Zip SP is in alle opzichten een snelle scooter, hoe ver wil jij gaan?